gallery/fdcb07ed-51cb-4447-b729-60b614d79598

Het informatieplatform voor uw kippenhobby!

Kuikens fokken? 

gallery/fdcb07ed-51cb-4447-b729-60b614d79598

De opfok

Wanneer u zelf kuikens wilt kweken, dient u over één of meerdere fokhokken te beschikken. 

Wanneer de kuikens groter worden, kunt u gaan selecteren. 

Wanneer u met een broedmachine wilt gaan proberen, adviseer ik de professionele R-com broedmachine. Maar met broedse hennen (natuurbroed) is natuurlijk veel gemakkelijker. 

 

Tijdens het selecteren kun je kijken naar de juiste raseigenschappen om de rasstandaard zo goed en zuiver mogelijk te houden en verder te verbeteren. 

 

Nette en schone kuikenhokken

Een kuikenhok moet voorzien zijn van een warmteplaat of warmtelamp, een drinktapkraan of waterbeker, voederbak en strooisel. Wanneer de kuikens net geboren zijn, kun je het beste met handdoeken werken als ondergrond. Zo voorkom je narigheden met spreidvoetjes. En uit ervaring zeggen wij: ‘voorkomen is beter dan genezen’.

 

Verschil hen of haan

gallery/verschilhaanhen


Verschil tussen hen en haan  

Het verschil tussen hanen of hennen is bij eendagskuikens lastig tot niet te zien. Ook voor de meest ervaren fokker is het lastig om kuikens met 100% zekerheid op geslacht te seksen. Pas als de dieren opgroeien, ontstaan er uiterlijke verschillen. Je kunt de kuikens seksen op uiterlijke verschillen en het gedrag. De hanen hebben vaak een wat hoger gedragen staartje en soms zijn ze ietsje groter dan de hennen. Bovendien komen de haantjes iets later in de veren dan hun zusjes. Zodra ze ongeveer drie maanden oud zijn, beginnen veel haantjes al met kraaien en worden de secundaire geslachtskenmerken duidelijker. Hanen krijgen sierveren en ze hebben vaak duidelijkere en grotere kipversierselen. Ook het gedrag van de haantjes is anders. Onderling zullen ze door middel van schijngevechten de rangorde bepalen. 

Patrijs kuikens

Gelukkig is het verschil tussen hen en haan bij de patrijs kuikens beter te zien. Bij deze kuikens zijn de kleuren namelijk geslachtsgebonden. De hennetjes zijn vaak donkerder van kleur en ze hebben vaak een streep achter het oog. Vaar hier echter niet blind op, want er zijn ook uitzonderingen bekend. Op de foto’s hierboven, kunt u het verschil zien: op de foto, in het midden, een henkuiken en links en rechts een haankuiken. 

Ieder kuiken telt: ook de haantjes!

De uitkomst haan/hen is meestal zo’n 60%/40%. Dat betekent dat er vaak meer haantjes geboren worden. Vaak wordt gezegd: wat moet ik met al die haantjes?

Zorg bij te veel haantjes, naar een goed huis! Breng ze bij een boerderij of bied ik ze te koop aan op marktplaats. Verlaag u niet tot het doden van te veel haantjes! 

Kijk op Marktplaats

 

Kijk op Marktplaats

 

Let op: Kiphuis fokt en verkoopt zelf géén kuikens meer. Ook zijn wij gestopt met de verkoop van broedeieren. 

 

Kijk eens op marktplaats. Op marktplaats zijn vele fokkers en aanbiedingen van brahma krielen te vinden

 

Met name in het voorjaar april/mei is er veel aanbod. 

 

Twijfelt u over een aanbieder: contact ons gerust!