gallery/fdcb07ed-51cb-4447-b729-60b614d79598

Raszuivere brahmakrielen en kuikens

Kuikenfokkerij

gallery/fdcb07ed-51cb-4447-b729-60b614d79598

De opfok

In onze schuur/garage heb ik een kleinschalige opzet van fokhokken gemaakt. Hieronder ziet u een foto van 1 van deze opfokhokken. U kunt het zien als een soort doorschuifsysteem. In het eerste hok zitten de kuikens die net geboren zijn. In het 2e hok zitten de kuikens van 4-8 weken en in het 3e hok de oudere kuikens.

Hierna vindt de selectie plaats.Ik fok zowel met een professionele R-com broedmachine als met broedse hennen (natuurbroed). Dit laatste heeft mijn voorkeur.

Tijdens het selecteren kijk ik naar de juiste raseigenschappen om de rasstandaard zo goed en zuiver mogelijk te houden en verder te verbeteren. Zo bent u bij mij verzekerd van raszuivere brahmakrielen. 

Nette en schone kuikenhokken

Elk kuikenhok is voorzien van een warmteplaat, drinktapkraan, voederbak en strooisel. In het eerste hok, kuikens die net geboren zijn, werk ik met handdoeken als ondergrond. Zo voorkom je narigheden met spreidvoetjes. En uit ervaring zeg ik: ‘voorkomen is beter dan genezen’.

Bart Godthelp 

Fokkersnummer F19-53777 

Kuikens

gallery/verschilhaanhen
gallery/kuikens


Verschil tussen hen en haan  

Het verschil tussen hanen of hennen is bij eendagskuikens lastig tot niet te zien. Ook voor de meest ervaren fokker is het lastig om kuikens met 100% zekerheid op geslacht te seksen. Pas als de dieren opgroeien, ontstaan er uiterlijke verschillen. Ik seks de kuikens zelf op de uiterlijke verschillen en het gedrag. De hanen hebben vaak een wat hoger gedragen staartje en soms zijn ze ietsje groter dan de hennen. Bovendien komen de haantjes iets later in de veren dan hun zusjes. Zodra ze ongeveer drie maanden oud zijn, beginnen veel haantjes al met kraaien en worden de secundaire geslachtskenmerken duidelijker. Hanen krijgen sierveren en ze hebben vaak duidelijkere en grotere kipversierselen. Ook het gedrag van de haantjes is anders. Onderling zullen ze door middel van schijngevechten de rangorde bepalen. 

Meerzomig goudpatrijs kuikens

Gelukkig is het verschil tussen hen en haan bij de brahma meerzomig patrijs beter te zien. Bij deze kuikens zijn de kleuren namelijk geslachtsgebonden. De hennetjes zijn vaak donkerder van kleur en ze hebben vaak een streep achter het oog. Vaar hier echter niet blind op, want er zijn ook uitzonderingen bekend. Op de foto’s hierboven, kunt u het verschil zien: op de 1e foto, in het midden, een henkuiken en links en rechts een haankuiken. 

Ieder kuiken telt: ook de haantjes!

De uitkomst haan/hen is meestal zo’n 60%/40%. Dat betekent dat er vaak meer haantjes geboren worden. Vaak wordt gezegd: wat moet ik met al die haantjes? Ik zorg bij te veel haantjes, naar een goed huis. Zo heb ik contacten met collega-fokkers of bied ik ze te koop aan op marktplaats. 

Prijzen

 

Ik hanteer betaalbare prijzen, zonder enig winstoogmerk. De opbrengst gaat schoon op aan de hobby: lidmaatschappen, ringen, stroomkosten, de opfoktijd, voer en verzorging van alle dieren. 

Hieronder de prijzen en aanbod voor u op een rijtje:

Brahma kriel kuikens

100% Ras- en kleurzuiver, gesext op haan/hen  

0  -4    weken hen         €10 pst    (niet beschikbaar)

0  -10  weken haan       € 2,50 pst    

1 tot 3 maanden hen     €15 pst   (niet beschikbaar)

1 tot 3 maanden haan   €5 pst

Liever een volwassen dier? Die prijs vindt u hier!

100% hen/kuikengarantie bij Kiphuis

Bij Kiphuis krijgt u, ondanks de hierboven genoemde uitzonderingen, toch de unieke 100% hen/ kuikengarantie. Mocht er onverhoopt toch een haankuiken tussen zitten die u niet gewenst had, kunt u deze terugbrengen en krijgt u van mij een nieuw henkuiken. Dit geldt niet bij de aanschaf van broedeieren. Uitgekomen haankuikens nemen wij niet aan.