gallery/fdcb07ed-51cb-4447-b729-60b614d79598

Het informatieplatform voor uw kippenhobby!

Brahma krielen

Brahma krielen

Bent u op zoek naar de Brahma kippen, maar twijfelt u over de grote en geschiktheid voor uw tuin? 

 

Brahma krielen zijn erg mak en rustige dieren. Ze hebben een prachtige meerzomige veerstructuur. Ze kunnen erg handtam worden gemaakt. Ze hebben weinig tot geen neiging tot vliegen en kunnen dan ook eenvoudig achter een relatief lage omheining gehouden worden in je achtertuin. Een afrastering van ongeveer zestig centimeter hoogte is meestal wel voldoende. De hanen zijn doorgaans vriendelijk en weinig agressief. Door hun rustige karakter en goede eetlust kunnen brahmakrielen wel gemakkelijk te vet worden. 

 

Hieronder een foto van de kleurslag meerzomig patrijs: links de haan, rechts een volwassen hen.

gallery/haan karel
gallery/betsy

Hanen & Hennen

De ideale huiskip: de Brahma kriel

 

Brahma krielen zijn net als hun grotere broers echte reuzen. Een Brahma-hennetje weegt zo’n 1200 gram en heeft daarmee vrijwel hetzelfde gewicht als de ‘grote’ gepelde Hollandse hoenen. Het zijn goede broeders, maar matige eierleggers. Gemiddeld 190 eieren per jaar. Ze leggen dus af en toe een eitje met een winterstop van november tot april.

 

De brahma's zijn kippen met uitstraling. Het ras is middelhoog gesteld en is fors en breed van bouw. Dit laatste wordt nog eens benadrukt door de volle en rijke bevedering. De rug is vrij kort en loopt in een ononderbroken lijn door in de staart. De staart wordt tamelijk hoog gedragen, is kort en wordt ruim gespreid. De haan heeft korte, brede en ronde sikkels en bijsikkels. De hals oogt door de volle bevedering dik en kort en wordt sierlijk gebogen. De kop is aan de kleine kant, maar rond en breed.

 

Door hun brede schedel laten de dieren een overwelving van de ogen zien, de zogenaamde wenkbrauwen. De kam is drierijig, de oorlellen zijn rood en de ogen roodbruin. De Brahma krielen hebben mooie poten die sterk bevederd zijn. Ook de voeten zijn voorzien van een volle bevedering. Het lijken net sokjes.

Kijk op Marktplaats

 

Let op: Kiphuis verkoopt zelf geen kippen meer. Ook zijn wij gestopt met broedeieren en kuikens. 

 

Kijk eens op marktplaats. Op marktplaats zijn vele fokkers en aanbiedingen van brahma krielen te vinden

 

Met name in het voorjaar april/mei is er veel aanbod. 

 

Twijfelt u over een aanbieder: contact ons gerust!